Dictatura continua in Belarus: Lukasenko, un nou mandat contestat cu violente

Dictatura continua in Belarus: Lukasenko, un nou mandat contestat cu violente

 Politia a intervenit in forta pentru a imprastia miile de oameni care s-au adunat, spontan, in piata din centrul Minsk-ului, pentru a protesta fata de alegerile ce i-au adus lui Aleksandr Lukasenko un al patrulea mandat.

NATO anunta ca l-a ucis pe numarul doi din ierarhia Al-Qaida in Afganistan
Cutremur de 5,8 in Marea Neagra

Doi lideri ai opozitiei au fost prinsi si batuti de politie, iar o jurnalista AFP a fost retinuta de fortele de ordine mai multe ore. Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a spus ca incidentul este inacceptabil. Tensiune maxima duminica noapte, pe strazile Minsk-ului, dupa anuntarea rezultatului alegerilor prezidentiale din Belarus. Actualul lider, Alexander Lukasenko, a fost proclamat castigator, iar la scurt timp, opozitia a iesit in strada. Mii de protestatari au iesit in strada si au fost snopiti in bataie de politie. Printre victime se afla si doi lideri ai opozitiei. Politia a intervenit in forta pentru a imprastia miile de oameni care s-au adunat, spontan, in piata din centrul Minsk-ului. Mii de oameni au protestat fata de alegerile prezidentiale ce i-au adus lui Aleksandr Lukasenko un al patrulea mandat. De altfel, in mijlocul multimii au ajuns si doi lideri ai opozitiei. Ei au fost prinsi si batuti de politie. Unul dintre candidatii opozitiei la alegerile prezidentiale, care fusese ranit in timpul unei manifestatii si internat, a fost luat de la spital si dus la o sectie de politie, a anuntat sotia sa, citata de RIA Novosti. Vladimir Nekliaiev, principalul contracandidat al lui Lukasenko, a fost batut cu bestialitate si a fost transportat la spital, de unde a fost luat ulterior si dus la o sectie de politie. Celalalt a scapat cu rani mai usoare. „Persoane imbracate in civil au intrat in salon. Au spus ca sunt ofiteri de politie. L-au dus pe sotul meu din pat in masina”, a spus Olga, sotia candidatului Vladimir Nekliaiev. Presedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a spus ca incidentul este inacceptabil. „Acest atac las asupra unui candidat lipsit de aparare la Presedintia Belarusului este revoltator si rusinos”, a declarat el intr-un comunicat. De altfel, si o jurnalista a Agentiei France-Presse a fost retinuta in noaptea de duminica spre luni, de fortele de ordine, la Minsk. Jurnalista AFP a declarat prin telefon ca a fost retinuta de fortele de ordine si este mentinuta in detentie de mai multe ore. Intre timp, actualul presedinte se pregateste sa-si preia cel de-al patrulea mandat, castigat, potrivit sondajelor de la iesirea de la urne, cu cel putin 79% din voturi. Conform Comisiei, rata participarii a fost de 90,66 la suta. Aproximativ sapte milioane de alegatori erau chemati sa aleaga intre cei zece candidati inscrisi in aceste alegeri, un numar record.

Ales in 1994, in primele alegeri prezidentiale din Belarusul independent, singurele recunoscute ca democratice de Occident, Lukasenko a fost reales in 2001 si 2006, la finalul unor scrutinuri marcate de iregularitati si reprimarea opozantilor. Numerosi analisti politici sustin ca scrutinul prezidential din Belarus este o farsa, menita sa pastreze aparentele unei democratii. De altfel, observatorii straini nu au etichetat niciodata alegerile din fosta republica sovietica drept corecte. Ultimul dictator din Europa, asa cum l-a descris George W. Bush pe Lukasenko, este la putere de 16 ani. Direct interesata, Uniunea Europeana urmareste indeaproape evolutiile din fosta republica sovietica pentru a vedea cat de mult isi poate apropia aceasta tara cu 10 miloane de locuitori aflata pe flancul sau estic, in conditiile in care Lukasenko, mult timp un fidel al Moscovei, a intrat in ultima vreme in conflict cu Rusia. Liderul belarus critica uneori Uniunea Europeana, pe care a acuzat-o, la sfarsitul lui noiembrie, ca pune tara sa „neincetat sub presiune”, alteori Rusia, aliatul traditional si furnizoul de hidrocarburi, careia i-a reprosat ca i-ar finanta pe opozantii sai.