Cutremurul din Haiti: Catastrofa cu 100.000 de morti

„Inimaginabil". Asa a calificat presedintele haitian seismul care a zguduit miercuri insula din Antile si a cerut cu disperare ajutor

Romanca agresata la metroul din Roma a intrat in coma ireversibila
Bulgarul care a decapitat o femeie din Tenerife, confundat cu un roman de catre Daily Mail

international. „S-a prabusit Parlamentul. S-au naruit scoli.S-au naruit spitale. Sunt multe scoli care sunt pline de morti. Toate spitalele sunt pline pana la refuz. E o catastrofa”, a declarat Rene Preval, seful statului haitian citat de The Guardian. Este greu de estimat scara dezastrului, in conditiile in care intreaga tara e cuprinsa de panica, dar cifrele vehiculate sunt cat se poate de pesimiste. Premierul tarii, Jean-Max Bellerive spunea la CNN ca numarul mortilor ar putea fi mai mare de 100.000. „Sper ca nu e adevarat…Dar atat de multe, atat de multe cladiri, atat de multe cartiere sunt distruse complet. In unele cartiere nici nu mai vezi oameni, asa ca nu stiu unde sunt oamenii astia”. Previziunea senatorului Youri Latortue este chiar mai sumbra: 500.000 de morti. Ambii politicieni recunosc insa ca nu au cum sti cu exactitate. Crucea Rosie spune ca o treime din populatia de 10 milioane a insulei au nevoie de urgenta de ajutor umanitar. Indaratul cifrelor, informatiile ce parvin din capital Port-au-Prince creioneaza imaginea unei tari coplesite de haos. Reporterii relateaza despre supravietuitori ai seismului care lupta sa se elibereze dintre ruine. Cadavrele zaceau la tot pasul in orasul devastate de cutremurul de 7 grade magnitudine: pe strazi, sub daramaturi, in santuri, alte trupuri moarte erau incarcate in camioane. „N-am vazut nimic mai rau. E prea multa devastare intr-o zona atat de concentrata. Ne va lua zile sau chiar saptamani ca sa scoatem oamenii de sub daramaturi”, spune Bob Poff de la organizatia Salvation Army.

Teama este imensa. Oamenii au preferat sa doarma pe strazi de teama unor noi replici, iar un zvon fals privind iminenta unui tsunami i-a facut pe multi sa fuga disperati catre zonele mai inalte ale Capitalei. Orasul Jacmel ar fi fost complet distrus de tsunami, umbla alt zvon, desi nu erau semne care sa indice cresterea nivelului apei. In mijlocul strazii, un predicator anunta Apocalipsa, iar in pietele publice si alte locuri deschise, grupuri de femei cantau imnuri religioase traditionale si se rugau pentru cei morti, scrie New York Times. In alte colturi ale Capitalei, aflata la doar 16 kilometri de epicentrul seismului, se vorbea despre bande de jefuitori care cutreiera orasul. S-au auzit si focuri de arma pe strazi. Haiti, cel mai sarac stat din emisfera vestica, a fost lovit miercuri dupa-masa de un cutremur violent, de 7 grade pe scara Richter, urmat de replici puternice. S-au prabusit sute de cladiri, inclusiv palatal prezidential si sediul misiunii ONU. Din populatia de circa 9 milioane a statului Haiti, peste 2 milioane locuiesc in Port-au-Prince si in imprejuimi, zonele cele mai graf afectate. 80% din locuitorii orasului traiesc cu numai 2 dolari pe zi, iar infrastructura capitalei este dezastruoasa si ingreuneaza misiunile de salvare.