Coreea de Nord pregateste un al treilea test nuclear

Coreea de Nord pregateste un al treilea test nuclear

 Coreea de Nord efectueaza importante excavatii si construieste o noua cladire la complexul nuclear principal de la Yongbyon, situat la nord de capitala. Un oficial din cadrul serviciilor de informatii sud-coreene a estimat ca pana in prezent nord-coreenii au sapat la o adancime de 500 de metri si ca vor ajunge la adancimea de 1 kilometru, necesara pentru efectuarea testelor nuclare, intre martie si mai anul viitor.

Accident aviatic in Nepal: 18 oameni au murit
WikiLeaks: Vaticanul, sursa de informatii pentru SUA in regiunile „fierbinti” ale lumii

Coreea de Nord a sapat un tunel de peste 500 de metri adancime la complexul sau de teste nucleare, pregatind fara indoiala un nou experiment, afirma miercuri un cotidian sud-coreean, citand surse din cadrul serviciilor de informatii, scrie Mediafax. Lucrarile sunt in curs de desfasurare in districtul Punggye, in provincia Hamgyong de Nord (nord-estul tarii), acolo unde Phenianul a desfasurat doua teste nucleare, in octombrie 2006 si in mai 2009, scrie cotidianul de mare tiraj Chosun Ilbo.

Potrivit acestuia, Coreea de Nord efectueaza importante excavatii si construieste o noua cladire la complexul nuclear principal de la Yongbyon, situat la nord de capitala.

Serviciile de informatii sud-coreene nu au confirmat aceste informatii, care intervin intr-un context foarte tensionat in Peninsula Coreeana si pe fondul ingrijorarilor tot mai mari cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord. Astfel, cu o zi inainte, purtatorul de cuvant al Departamentului american de Stat, Philip Crowley, a estimat ca Phenianul dispune de cel putin o alta instalatie de imbogatire a uraniului, decat cea dezvaluita in noiembrie unui om de stiinta american. „Ceea ce au vazut nu a cazut din cer, acest lucru reflecta cu siguranta munca incheiata in cel putin alta instalatie”, a declarat el. Un oficial din cadrul serviciilor de informatii sud-coreene a declarat, sub acoperirea anonimatului, pentru editia de miercuri a Chosun Ilbo ca Phenianul „se preocupa de excavatii chiar daca este iarna si solul este inghetat, la cele doua instalatii nucleare”, din districtul Punggye si de la Yongbyon. El a estimat ca tunelul are deja peste 500 de metri adancime. „Daca vor continua in acest ritm, vor sapa o cavitate de un kilometru adancime, respectiv adancimea necesara pentru efectuarea unui test nuclear, intre martie si mai anul viitor”, a adaugat oficialul citat. In noiembrie, regimul de la Phenian a primit un expert american la instalatia de la Yongbyon, o vasta uzina de imbogatire a uraniului, dotata cu peste 1.000 de centrifuge. Potrivit editiei de marti a New York Times, care citeaza oficiali din cadrul administratiei Obama, Statele Unite considera Coreea de Nord „mult mai avansata” decat Iranul in programul sau nuclear. Cotidianul incheie ca Phenianul a reusit sa evite sanctiunile care i-au fost impuse de ONU din cauza continuarii programului sau nuclear.

La 23 noiembrie, Phenianul a bombardat o zona civila din Coreea de Sud (insula Yeonpyeong) pentru prima data de la inceputul razboiului coreean (1950-1953), provocand moartea a patru persoane. Mai multi analisti si oficiali americani si sud-coreeni cred ca aceste actiuni vizeaza consolidarea pozitiei viitorului lider al regimului nord-coreean, cel mai mic dintre fiii lui Kim Jong-Il.