Combaterea foametei in lume trebuie sa fie prioritatea lui Obama

Combaterea foametei in lume trebuie sa fie prioritatea lui Obama

Combaterea foametei in lume este singura modalitate de a stabiliza planeta si ar trebui sa fie prioritatea noului presedinte american Barack Obama, a estimat luni celebrul economist american Jeffrey Sachs, relateaza din Nairobi AFP.
''Statele Unite ale Americii nu pot spera sa fie o tara stabila si sigura daca nu cheltuiesc 0,16 % din PIB-ul lor in ajutorul pentru dezvoltare'', a estimat expertul in cadrul unei conferinte de presa la Nairobi.
''Majoritatea crizelor din lume au loc in zone unde exista foamete. Noi le numim crize ideologice, dar ele sunt crize ale foametei'', a adaugat Sach, unul din cei mai influenti economisti ai planetei, consilier special al secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

Kerry: SUA vor primi mai multi refugiati sirieni
Teroristii au noi tactici: scorpioni, paianjeni, viespi sau serpi in avioane

In opinia lui Sach, ”militarii nu pot solutiona problemele, armatele nu pot stabiliza zonele cu populatie afectate de foamete”.
Barack Obama, care va deveni marti cel de-al 44-lea presedinte al SUA, ar urma, potrivit declaratiilor sale, sa reformeze radical politica americana fata de Africa si fata de lume in ansamblu.
”Se asteapta ca el sa realizeze multe, nu numai datorita radacinilor sale africane, ci si pentru ca SUA, intr-o mare masura, nu si-au indeplinit rolul”, a estimat economistul.
Ajutorul american este cel mai slab din lume in raport cu PIB-ul SUA.
Sachs a preconizat o crestere importanta a ajutorului international in favoarea micilor exploatari agricole africane, ”in scopul de a trece de la o economie de subzistenta la o agricultura comerciala durabila”.