COD Portocaliu de alerta pentru zboruri in Islanda. VULCANUL Bardarbunga a erupt

COD Portocaliu de alerta pentru zboruri in Islanda. VULCANUL Bardarbunga a erupt

Meteorologii din Islanda au emis un Cod Rosu pentru traficul aerian dupa o eruptie subglaciara de proportii reduse a vulcanului Bardarbunga, care se afla sub cel mai mare ghetar din Islanda, Vatnajokull.

PIB revizuit in SCADERE pentru zona euro
Site-ul BBC a fost blocat in China, in urma relatarilor privind manifestatiile din Hong Kong

Orice tip de trafic aerian este de acum interzis pe o ampla arie in jurul vulcanului, a anuntat postul public de radio RUV. Cenusa produsa de o eruptie la suprafata a Bardarbunga ar putea duce la oprirea traficului aerian in spatii largi deasupra Europei.

UPDATE Oficiul Islandez de Meteorologie a modificat duminica in scadere alerta pentru aviatie din cod rosu in cod portocaliu, cu toate ca activitatea seismica mai continua la vulcanul Bardarbunga

UPDATE Autoritatile islandeze au inregistrat duminica cel mai puternic cutremur de pana acum la vulcanul Bardarbunga, din sud-estul tarii, unde activitatea seismica s-a intetit in urma cu o saptamana, si au mentinut codul rosu pentru aviatie, informeaza DPA.

Cutremurul, cu magnitudinea de 5,3, a fost cel mai puternic din ultima saptamana, fiind de altfel si cel mai puternic seism inregistrat la Bardarbunga din 1996 si pana in prezent, a declarat pentru agentia citata geofizicianul Gunnar Gudmundsson, de la Oficiul Islandez de Meteorologie.

Spatiul aerian in jurul vulcanului, situat sub cel mai mare ghetar din Islanda, Vatnajökull, a ramas inchis. Codul rosu de alerta – emis sambata – inseamna ca eruptia este iminenta sau in curs de desfasurare si ca este posibila trimiterea in atmosfera a unor ”cantitati importante de cenusa”.

Autoritatile pentru apararea civila si politia urmeaza sa evalueze duminica starea de urgenta. Sambata, circa 200 de turisti au fost evacuati din doua zone aflate la nord de ghetar, iar locuitorii a trei comunitati din regiune au fost sfatuiti sa urmareasca stirile si sa-si tina telefoanele mobile deschise in permanenta. Drumurile care duc catre ghetar au fost inchise, iar drumetiile in zona sunt interzise.

Un avion al garzii de coasta a fost trimis in zona pentru a zbura deasupra ghetarului ca sa stranga date, a transmis Oficiul Islandez de Meteorologie.

Numarul de cutremure in zona a crescut, transmite sambata DPA, citata de Agerpres. De altfel, cresterea activitatii seismice a inceput in urma cu o saptamana si, de atunci, s-au inregistrat sute de cutremure.

Un strat de gheata, intre 150 si 400 de metri, este amplasat deasupra zonei ghetarului, unde a fost detectata eruptia sub gheata, descrisa drept minora, a anuntat Oficiul Islandez de Meteorologie.

Eruptia vulcanului Eyjafjallajrokull a dat peste cap traficul aerian

Oamenii de stiinta considera ca o eventuala eruptie a vulcanului Bardarbunga ar putea perturba traficul aerian in nordul Europei si al Atlanticului, provocand in acelasi timp si importante inundatii din cauza topirii ghetarului.

In 2010, eruptia unui alt vulcan islandez, Eyjafjallajrokull, a dus la cea mai ampla operatiune de inchidere a spatiului aerian din Europa pe timp de pace, care a durat peste o luna de zile, a presupus anularea a mai bine de 100.000 de zboruri si a afectat opt milioane de pasageri.

Gheata se topeste

Cotidianul britanic Express citeaza declaratiile vulcanologului Melissa Pfeffer, care a spus ca datele seismice indica faptul ca gheata se topeste sub ghetarul Vatnajokull. Ea a adaugat ca nu este inca foarte clar cand sau daca eruptia va topi gheata si va trimite lava si cenusa in aer.

In urma cu cateva zile, autoritatile au ordonat evacuarea unei zone situate la nord de ghetarul Vatnajökull, de teama ca o eruptie ar putea duce la topirea unei parti din ghetar si ar putea provoca inundatii grave. Drumurile care duc catre ghetar au fost inchise, iar drumetiile in zona sunt interzise.