Chinezii au construit cel mai rapid supercomputer din lume

Chinezii au construit cel mai rapid supercomputer din lume

 China a batut America, se pare, in ceea ce priveste supercomputerele, construind o masinarie care este mai rapida decat oricare alta. Supercomputerul chinezesc, Tianhe-1A, face 2,507 trilioane de calcule pe secunde.

Obama trimite 30.000 de soldati suplimentari in Afganistan
Rusia isi deschide apele arctice exploatarii occidentale

Computerul valoreaza 79 de milioane de dolari, a fost construit in doi ani de 200 de ingineri si trebuie tinut la „frigider”. Are o viteza de 2.507 petaflopi, de 1,4 ori mai puternic decat actualul supercomputer al americanilor, Cray XT5 Jaguar, de la Departamentul SUA pentru energie.

Profesorul Jack Dongarra, care a creat clasamentul celor mai rapide 500 de supercomputere din lume, spune ca cel chinezesc il bate rau pe cel american. Tianhe-1A, care inseamna Calea Lactee in mandarina, are de 14.000 de ori mai multa putere de procesare decat computerele normale. Are 7.000 de procesoare pentru grafica. Cel mai interesant este ca, in ciuda vitezei sale enorme, este si mult mai ecologic decat supercomputerul american – diferenta in consumul de energie poate alimenta 5.000 de case pe an.