Che Guevara s-a ascuns in fosta Cehoslovacie

Revolutionarul sud-american a locuit impreuna cu partenera sa de origine germana, Tamara Bunke (Tania)

Fidel Castro a recunoscut ca sistemul cubanez nu functioneaza
Un elicopter american, prabusit intr-o padure din sud-estul Germaniei

, si mai multi prieteni, pentru a se trata de astm. „Che” Guevara (1928-1967) s-a ascuns sub o identitate falsa in fosta Cehoslovacie, timp de cinci luni, in anul 1966, potrivit cotidianului Dnes, citand documente de arhiva, relateaza AFP. Cu barba si parul ras, „Che” a locuit din martie pana in iulie 1966 in satul Ladvi (situat la 25 de kilometri sud-est de Praga), intr-o vila care i-a fost oferita de serviciul de informatii cehoslovac.

Guevara a locuit impreuna cu partenera sa de origine germana, Tamara Bunke (Tania), si mai multi prieteni, pentru a se trata de astm, afectiune de care suferea din timpul sejurului in Congo, potrivit Dnes.

„Localnicii isi amintesc de cubanez”, a declarat Jiri Cesal, adjunct al primarului satului vecin, Kamenita, citat de Dnes.

„Totul este plictisitor aici, gri si lipsit de viata. Acesta nu este socialism, acesta este esecul socialismului”, afirma Che, potrivit unuia dintre amicii sai, Ulies Estrada.

„Che” a parasit Cehoslovacia la 19 iulie 1966, cu un pasaport uruguayan pe numele de Ramon Benitez. El a ajuns la Havana, via Moscova, precizeaza cotidianul.

Ghevara a organizat ulterior gherilele boliviene (1966-1967) si a fost ucis la 9 octombrie 1967.

„Exista indicii pertinente si marturii privind sejurul lui Guevara (in Cehoslovacia), dar nu exista niciun document care sa ateste acest lucru”, a declarat istoricul Prokop Tomek, de la Institutul de istorie militara din Praga.