Cetatenii respinsi de SUA trebuie sa ceara din nou vize, chiar daca tara lor intra in Visa Waiver

Cetatenii cu solicitari de viza respinse de Ambasada SUA vor trebui sa ceara in continuare permisiunea de a ajunge in Statele Unite,chiar daca intre timp tara lor intra in programul Visa Waiver, prin care se ridica obligativitatea vizelor, a declarat pentru NewsIn consulul general al SUA, James Gray.

Astrologi chinezi: Anul dragonului de apa va fi al DEZASTRELOR economice
Cu prilejul lansarii International Software Distribution, Ambasadorul Hans Klemm a salutat cooperarea dintre Romania si Statele Unite in domeniul securitatii cibernetice

„Dupa ce o tara se califica in programul Visa Waiver, cetatenii care in continuare trebuie sa aplice pentru vize sunt cei ale caror vizite nu intra sub incidenta conditiilor din  Visa Waiver (sederea este mai mare de 90 de zile, de pilda) sau cei care au motive sa creada ca exista posibilitatea sa nu fie primiti in Statele Unite in conditiile programului, cum ar fi cei care au avut inainte solicitari de viza respinse sau cei in cazul carora exista o ineligibilitate preexistenta”, a explicat pentru NewsIn consulul general al SUA la Bucuresti, James Gray. El a adaugat ca aceasta din urma categorie – a acelor cetateni care au din start sanse mici sa fie primiti in SUA – este cea care duce la o crestere semnificativa a ratei de refuz a vizelor. Consulul american a oferit aceste explicatii dupa observatia NewsIn ca unele dintre tarile care anul trecut au fost admise in Visa Waiver – indeplinind conditia, necesara in acel moment, de a avea rata de refuz a vizelor sub 10% – anul acesta au rate de refuz a vizelor de trei ori mai mari (cazurile Ungariei si tarilor baltice). Departamentul de Stat a publicat recent lista ratelor de refuz pe nationalitati pentru anul fiscal 2010 (octombrie 2009 – 30 septembrie 2010). Romania a avut o rata de refuz de 24,8% , in scadere cu 1,5 procente fata de anul precedent, in conditiile in care acest indicator este cel mai mare obstacol pentru intrarea sa in programul Visa Waiver, prin care se elimina obligativitatea vizelor. Singurele tari din Uniunea Europeana care nu sunt incluse in Visa Waiver au ramas Romania, Bulgaria, Polonia si Cipru, dupa ce Grecia a fost recent inclusa in program.

In mod paradoxal,  in anul fiscal 2010 mai multe state UE – care fac parte deja din Visa Waiver – au rate mai mari de respingere a vizelor pentru SUA decat o are Romania. Ungaria, tara admisa anul trecut in Visa Waiver, are o rata de refuz de 34,5%, Letonia are 33,9%, Lituania 31,9%. Alte tari cu rate de refuz mai mari decat a Romaniei sunt Estonia, Irlanda si Marea Britanie. De la 1 iulie 2009, pentru ca o tara sa intre in Visa Waiver trebuie sa aiba o rata de refuz a vizelor sub 3%, dar tarile est-europene mentionate mai sus au intrat in program cand pragul pentru rata de refuz a vizelor era de 10%. Consulul James Gray a precizat pentru NewsIn ca Departamentul de Stat continua sa tina o statistica a ratei de refuz a vizelor pentru fiecare tara, indiferent daca respectivul stat este sau nu in programul Visa Waiver. Chiar daca cetatenii statelor din Visa Waiver nu mai au nevoie sa solicite vizele de la Ambasada pentru sederile cu durata de pana in 90 de zile, rata de refuz a vizelor se calculeaza in acelasi mod, luandu-se in considerare atat vizele turistice, cat si cele de afaceri.

Rata de respingere este cel mai mare obstacol in calea eliminarii obligativitatii vizelor SUA pentru Romania. In anul fiscal 2009, aceasta a fost de 26,3%, mai mare decat in 2008, cand a fost de 25%, dar in 2007 acest indicator era de 37%, cea mai mare valoare dintre tarile UE. Legislatia americana prevede, de la 1 iulie 2009, un prag de maxim 3 % la respingerea vizelor pentru ca o tara sa poata fi inclusa in programul Visa Waiver, ce permite sederea in SUA pe o perioada de pana la 90 de zile, in scopuri de afaceri sau turistice, fara a necesita in prealabil solicitarea vizei la Ambasada SUA din tara respectiva. Romania depune eforturi de mai mult timp pentru a fi inclusa in Visa Waiver si a format la un moment dat, impreuna cu alte state est-europene care au aderat la UE in 2004, o „Coalitie a vizelor”. Intre timp, majoritatea acelor state au fost incluse in Visa Waiver, mai putin Romania, Bulgaria, Polonia si Cipru. Potrivit legislatiei SUA, o tara poate fi scutita de obligativitatea vizelor de calatorie daca au fost respinsi mai putin de 3% dintre cetatenii respectivei tari care au solicitat o viza pentru Statele Unite, dar, in afara acestui criteriu esential, admiterea in Visa Waiver tine si de indeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea pasaportului electronic, schimbul de informatii cu privire la persoanele suspecte de activitati teroriste, raportarea pasapoartelor furate/pierdute si implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA. Romania a semnat, la 3 noiembrie 2008, un document politic de principiu privind aplicarea masurilor necesare pentru facilitarea accesului in program, care include masuri privind un schimb mai bun de informatii despre calatoriile internationale si controlul de la frontiera, despre suspectii de terorism, despre pierderea sau furtul pasapoartelor, precum si masuri legate de prezenta si atributiile agentilor de securitate la bordul aeronavelor.