Cel putin 18 morti in atentatul de la hotelul Intercontinental din Kabul

In zorii zilei de miercuri, forte de securitate le-au permis reporterilor sa se apropie de hotel, iar unii clienti au fost vazuti plecand.

Parlamentul ungar a adoptat o lege controversata privind presa
Romanca decedata la Roma va fi supusa, luni, unei autopsii

Sapte talibani au atacat hotelul Intercontinental din Kabul, intr-o operatiune atentat orchestrata ce a inceput marti noapte si a continuat miercuri, sfarsindu-se dupa circa sase ore, cu moartea lor si a altor 11 persoane, a anuntat politia. "Inca mai verificam hotelul; numarul mortilor ar putea creste", a declarat seful serviciilor de investigatii penale, Mohammad Zahir, citat de CNN. 12 persoane au fost ranite in atac, a adaugat el. In zorii zilei de miercuri, forte de securitate le-au permis reporterilor sa se apropie de hotel, iar unii clienti au fost vazuti plecand. Unul dintre oaspetii hotelului, Saiz Ahmed, cetatean american, a declarat: "Sunt convins ca niciunul dintre noi nu a crezut ca va supravietui. Mi-am scris testamentul – pentru orice eventualitate". Talibanii au trecut de dispozitivul de securitate al hotelului, care de obicei este foarte strict, iar unul dintre ei a detonat o bomba ela etajul doi, a declarat Erin Cunningham, jurnalista la The Daily din Kabul. Apoi, grenade propulsate de rachete au fost lansate de pe acoperisul hotelului spre casa prim vicepresedintelui. Dupa cateva moment, hotelul a fost zguduit de alte trei explozii, dintre care una a daramat-o pe Cunningham din picioare. Forte americane au fost desfasurate la fata locului. In jurul orei 2.00, la circa patru ore de la inceperea atacului, elicoptere ale ISAF au deschis focul asupra insurgentilor aflati pe acoperis, omorand pana la trei persoane inarmate, a declarat purtatorul de cuvant al fortei internationale, maiorul Tim James. O ora mai tarziu, ISAF a anuntat ca fortele afgane de securitate au eliberat acoperisul si verifica restul hotelului. La ora 4.00, politia a precizat ca aproape toti atacatorii sunt morti, "cu exceptia unuia care este in viata, s-a ascuns si a inceput sa opuna rezistenta". La ora 6.20 a fost ucis si ultimul taliban din hotel, potrivit lui Zahir. Cel putin unul dintre atacatori a detonat dispozitive explozibile, a declarat seful politiei din Kabul, generalul Ayoub Salangi. Un purtator de cuvant al talibanilor, Zabiullah Mujahid, a anuntat intr-un email ca cei sapte kamikaze au intrat in hotel dupa ce au ucis gardienii de la intrare. Hotelul Intercontinental, deschis in 1969, este popular in randul strainilor care stau la Kabul.

Statele Unite au contamnat atacul, purtatoarea de cuvant al Departamentului de Stat Victoria Nuland spunand ca "demonstreaza din nou lipsa totala de apreciere a vietii omenesti din partea teroristilor". Incidentul a avut loc in aceeasi zi in care generalul William Caldwell a anuntat ca NATO si alti membri ai comunitatii internationale implicati in Afganistan au decis sa sporeasca fortele afgane de securitate, astfel incat armata si politia sa ajunga la 352.000 de membri, de la 300.000 in prezent. Atacurile de marti au amintit de asaltul din noiembrie 2008 asupra mai multor hoteluri de lux din Bombay, India, soldat cu peste 160 de morti.