Cehia doreste ‘cuplarea’ Rusiei la scutul antiracheta al SUA

Cehia doreste ‘cuplarea’ Rusiei la scutul antiracheta al SUA

Ministrul ceh de externe Karel Schwarzenberg s-a pronuntat pentru 'cuplarea' Rusiei la sistemul de aparare antiracheta pe care SUA doresc sa-l desfasoare in Europa, transmite ITAR-TASS.
'As fi fericit daca ar fi posibila cuplarea Rusiei la sistemul american antiracheta, pentru ca aceasta sa nu mai puna piedici' in calea desfasurarii elementelor scutului antiracheta in Cehia si Polonia, a declarat seful diplomatiei cehe la reuniunea ambasadorilor din statele membre NATO, ce are loc miercuri la Bruxelles. Cu acelasi prilej, Karel Schwarzenberg s-a pronuntat pentru unificarea sistemelor de aparare antiracheta ale Rusiei,

Obama a schimbat biletele cu generalul Wilson inainte sa ordone eliminarea lui Osama
SUA l-au capturat pe atacatorul de la consulatul din Benghazi

SUA si altor state membre NATO, cu conditia ca Moscova sa renunte la obiectiile sale impotriva amplasarii componentelor scutului antiracheta al SUA in Europa Centrala.
In opinia sa, Washingtonul nu va renunta la realizarea sistemului global de aparare antiracheta. ‘Poate va amana doar cu unul, doi sau trei ani trecerea la aplicarea directa a acestor planuri’, a spus ministrul ceh.
Washingtonul a semnat anul trecut cu Praga si Varsovia acorduri bilaterale pentru amplasarea unui radar in Cehia si a zece interceptoare de rachete in Polonia.
Proiectul a suscitat indignarea Moscovei, care a amenintat cu desfasurarea sistemelor de rachete tactice Iskander in enclava Kaliningrad, inconjurata de tari UE, daca americanii vor continua acest proiect.