Bulgaria a oprit lucrarile la gazoductul South Stream

Bulgaria a oprit lucrarile la gazoductul South Stream

Noul ministru bulgar al Economiei si Energiei, Vasil Stonov, a cerut grupului energetic national Bulgarian Energy Holding (BEH) sa suspende toate operatiunile in legatura cu gazoductul South Stream pana cand acest proiect va respecta standardele Uniunii Europene, transmite agentia BTA.

A doua CONFRUNTARE ELECTORALA. Ponta: l-am vazut pe Basescu, aceeasi incredere ca ii prosteste pe romani. Iohannis: I-a prostit pe romani cand v-a pus prim-ministru? Pe mine m-a refuzat
Politia spaniola a destructurat o celula islamista care planuia un atac impotriva unei librarii evreiesti din Barcelona

Intr-o scrisoare trimisa BEH, ministrul Vasil Stonov cere companiei sa suspende orice procedura de licitatie precum si semnarea oricaror noi acorduri in legatura cu South Stream.

Decizia autoritatilor de la Sofia vine la aproximativ o luna dupa ce Comisia Europeana a cerut Guvernului bulgar sa suspende lucrarile la gazoductul South Stream, un proiect condus de grupul rus Gazprom, in asteptarea unei decizii referitoare la conformitatea proiectului cu legislatia europeana.

Executivul european sustine ca South Stream nu respecta decizia sa care interzice furnizorilor de gaze naturale sa controleze si accesul la conductele care transporta gazele naturale, iar dupa anexarea Crimeei de catre Rusia a pus procesul de aprobare in asteptare.

Gazoductul South Stream va pleca din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagra. In Bulgaria se va ramifica in doua – spre nord, prin Serbia, Croatia, Ungaria, Slovenia, Austria, si spre sud, catre Grecia si sudul Italiei. Sectiunea submarina dintre Rusia si Bulgaria va avea 900 km lungime. Constructia gazoductului a inceput in decembrie 2012, primele livrari spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015.

Actionarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni (Italia) cu 20% si Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta) cu cate 15%. Gazprom a infiintat deja companii mixte cu societati din Austria, Bulgaria, Croatia, Slovenia, Grecia, Ungaria si Serbia.