Brexitul, un seism bancar: Avertismentul BNR asupra efectelor iesirii Marii Britanii din UE

Avertismente sumbre ale Bancii Nationale Romane, cu o zi inainte de referendumul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana. Potrivit BNR, un posibil Brexit ar duce la un adevarat cutremur in toate sistemele bancare din Europa, arata B1 TV.

Grecia ar putea solicita o finantare de urgenta
Julian Assange a acordat un scurt interviu unei televiziuni franceze

Efectele directe asupra economiei autohtone sunt unele temperate. In cadrul sistemului bancar romanesc nu sunt prezente institutii de credit cu capital provenind din Marea Britanie, iar companiile cu actionariat britanic joaca un rol redus in economie. De asemenea, catre piata britanica sunt orientate doar 4,6% din totalul exporturilor de bunuri si servicii, iar Marea britanie detinea doar 2,5% din investiitile straine directe, se arata intr-un raport al BNR.  

Totodata, in contextul mentinerii incertitudinilor referitoare la iesirea Marii Britanii din UE, cel mai probabil, moneda americana va fi considerata o moneda de refugiu. Pe fondul acestor incertitudini externe, trebuie evitate riscurile suplimentare interne din politici prociclice sau intr-un cadru legislativ incert si impredictibil in domeniul financiar bancar, se mai arata in acelasi raport.

Pe de alta parte, economistii bancii explica si efectele reduse asupra Romaniei pe termen scurt, prin faptul ca expunerea investitorilor straini este una redusa, doar 18% din obligatiunile emise pe piata locala fiind detine de acestia dupa primul trimestru.  

In plus, si datoria publica a tarii noastre, 38,1% din PIB pana la data de 31 martie este una redusa comparativ cu celelalte tari regiune. PE de alta parte, pe termen mediu, iesirea Marii Britanii din blocul comunitar ar afecta Romania prin comert cu un impact direct redus, insa cel indirect asupra exporturilor romanesti ar putea fi unul de natura semnificativa.  

Un alt efect asupra Romaniei vizeaza si migratia populatiei, dar romanii reprezinta doar 1,1% din imigrantii Marii Britanii.

Un alt impact, poate cel mai mare pe termen mediu, este si asupra fondurilor europene, bancile estimand ca tarile cu o performanta slaba in absortia de fonduri, in special Romania, vor avea de suferit cel mai mult.