Barack Obama asigura sinistratii din Oklahoma de sprijinul statului federal

Barack Obama asigura sinistratii din Oklahoma de sprijinul statului federal

Presedintele american Barack Obama a asigurat, duminica, la Moore victimele acestui oras din Oklahoma, devastat in urma cu o saptamana de o tornada, ca vor putea conta pe ajutorul intregii tari si al statului federal pentru lucrarile de reconstructie, relateaza AFP.

Ambasadorul roman la Erevan si-a prezentat astazi scuze pentru declaratiile antisemite si homofobe. MAE l-a chemat de urgenta in Centrala
Vizita in judetul Covasna

"Vreau sa le spun persoanelor afectate peste tot in Oklahoma ca vom fi cu ele de-a lungul drumului", a asigurat presedintele dupa ce a parcurs zona unde se afla o scoala distrusa de rafalele violente de vant care au provocat moartea a 24 de persoane, intre care zece copii, si ranirea altor 377. "Cand spun ca suntem in spatele vostru, va promit ca ne vom tine de cuvant", a afirmat el, cerand "fiecarui american sa dea o mana de ajutor". "Este un oras cu un temperament puternic. Nu este nicio indoiala ca isi va reveni, dar are nevoie de ajutor", a apreciat Obama. "De la meteorologii care au lansat alertele la echipele de prim-ajutor care au cautat printre daramaturi, la profesorii care au protejat elevii cu trupurile lor, locuitorii din Oklahoma au dat un exemplu", a afirmat el, la intalnirea cu reprezentantii lor, alaturi de guvernatorul statului, Mary Fallin.

Cu cateva ore inainte de sosirea presedintelui, guvernatorul a cerut deblocarea rapida a fondurilor de reconstruire a orasului. "Am nevoie sa pot evita meandrele birocratice, sa dispun de fonduri de la FEMA (Agentia federala de gestionare a situatiilor de urgenta) rapid si de mijloace publice pentru a ne ajuta cetatenii sa faca fata acestui dezastru", a explicat Fallin pentru CNN. Exprimandu-se in fata unui morman de daramaturi, guvernatorul a insistat asupra amplorii pagubelor. "Nu este vorba de cateva case: se intinde pe kilometri". Potrivit ei, zona sinistrata se intinde pe 28 de kilometri lungime si 2,5 kilometri latime.

Tornada care a distrus o parte din aceasta periferie a Oklahoma City, in sudul Statelor Unite, a distrus total sau partial 1.200 de case.

Aproximativ 33.000 de persoane au fost afectate de tornada, ale carei rafale de vant au suflat timp de 40 de minute, cu viteze mai mari de 320 de kilometri pe ora.

Senatul din Oklahoma a votat alocarea a 45 de milioane de dolari ca ajutor. Dar costurile pagubelor ar putea atinge doua miliarde de dolari, respectiv dublul celor ale tornadei care a devastat orasul – provocand 40 de morti – in 1999, potrivit lui John Doak, directorul departamentului de asigurari al statului.