Avionul prabusit si misterele Oceanului Indian

Avionul prabusit si misterele Oceanului Indian

Avionul companiei Malaysia Arlines pare de negasit, indiciile obtinute de echipele de cautare fiind deocamdata insuficiente. Locul in care el s-ar fi putut prabusi, Oceanul Indian, este unul extrem de periculos si plin de mister.

Benjamin Netanyahu i-a transmis lui Vladimir Putin ca Israelul este impotriva prezentei iraniene in Siria
SUA: 10 milioane de dolari recompensa pentru capul finantatorului Al-Qaida

Curentii

Curentii din Oceanul Indian au viteza de un metru pe secunda, ceea ce inseamna ca obiectele reperate cu ajutorul satelitilor se pot deplasa pe distante foarte mari in perioade scurte de timp, scrie news.com.au. Pana cand echipele de salvare ajung in zona respectiva, ramasitele identificate in apa se pot muta la sute de kilometri departare.

De exemplu, in luna ianuarie, a fost descoperit un vas de pescuit care calatorise in deriva nu mai putin de 4.000 de mile nautice, din luna mai 2013 pana la inceputul acestui an. Vasul a fost cautat initial timp de patru zile, insa fara succes, el ajungand de langa coasta de vest australiana pana intr-o zona cuprinsa intre insula Madagascar si Africa.

Resturile din apa

In acest ocean exista o zona uriasa cu resturi purtate de curenti cu o viteza foarte mare. Este posibil ca astfel de obiecte aflate la suprafata apei sa fie confundate cu ramasitele zborului MH 370.

Numeroasele echipe trimise in Oceanul Indian au fost inselate de aparente si au mers de multe ori pe piste gresite din aceasta cauza. Nu in ultimul rand, in ocean ajung si containere cazute de pe vase, numarul lor ridicandu-se la 700 in fiecare an, conform statisticilor in domeniu.

Oceanografia

Geologul marin Robin Beaman, de la universitatea australiana James Cook, spune ca vulcanii subacvatici pot impiedica operatiunea de cautare a ramasitelor avionului. Ei se gasesc la adancimea de 3.000 de metri, fiind situati in zona de demarcatie a doua mari placi tectonice, mai exact cea australiana si cea antarctica. Ramane de vazut daca epava si cutia neagra vor fi gasite pe fundul oceanului vreodata, dat fiind faptul ca aceasta zona a planetei noastre este extrem de putin cunoscuta de experti.