Autorul atenatului de la Stockholm: un irakian de 29 de ani

Autorul atenatului de la Stockholm: un irakian de 29 de ani

Taimour Abdulwahab al-Abdaly, in varsta de 29 de ani, era suedez de origine irakiana, dar a locuit si in Anglia. Scotland Yard a intreprins o perchezitie pe o proprietate din Bedfordshire.

Turcia: Doi jurnalisti, condamnati la inchisoare pentru ca au ilustrat un editorial cu caricaturi cu Mahomed
Hitler a avut origini evreiesti, arata testele ADN

Autoritatile britanice au perchezitionat in noaptea de duminica spre luni o proprietate din Bedfordshire, in cadrul anchetei privind atentatul de sambata, din Suedia, in care si-a pierdut viata o persoana, a anuntat politia citata de BBC News. Potrivit unor informatii neconfirmate, barbatul care a murit era Taimour Abdulwahab al-Abdaly, in varsta de 29 de ani, care a locuit in Luton. Scotland Yard a precizat ca nimeni nu a fost arestat si ca nu au fost descoperite materiale periculoase la proprietatea perchezitionata. Cautarile urmeaza sa fie reluate mai tarziu. "Suntem in continuare in legatura stransa cu autoritatile suedeze. Ar fi nepotrivit sa comentam acum ancheta lor", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului britanic de Interne. Mai multe ziare, site-uri suedeze, precum si un forum islamist au afirmat ca Abdaly, suedez de origine irakiana, este autorul atentatului. Se crede ca el s-a aruncat in aer, dupa ce a incercat sa detoneze o masina capcana pe o strada aglomerata. Doi oameni au fost raniti. Ancheta politiei a scos la iveala ca masina capcana a explodat mai devreme decat era planificat. Proprietarul acesteia, considerat suspectul principal, a murit cand a detonat incarcatura exploziva pe care o avea asupra sa. Potrivit unor informatii neconfirmate inca de autoritati, atentatorul ar fi avut sase bombe, dar numai una a explodat.

Corespondentul BBC Gordon Corera a apreciat ca este probabil ca serviciile britanice de securitate sa ancheteze cat timp a petrecut Abdaly in Marea Britanie si ce a facut in aceasta perioada si sa verifice daca a avut legaturi cu alte persoane. Abdaly s-a prezentat drept musulman pe site-ul de anunturi matrimoniale Muslima. El a precizat ca a absolvit facultatea de fizioterapie a universitatii Bedfordshire. Potrivit profilului sau, Abdaly s-a nascut la Bagdad si s-a mutat in Suedia in 1992. El ar fi venit in Marea Britanie in 2001, pentru studii. Abdaly a scris ca s-a casatorit in 2004 si ca are doua fete. "Vreau sa ma casatoresc din nou si mi-ar placea sa am o familie mare. Sotia mea a fost de acord cu asta", a spus el. Vecinii sai, citati de Daily Telegraph, au declarat ca l-au vazut ultima data in urma cu doua saptamani si jumatate.