Argentina : Prabusirea naturala a ghetarului Perito Moreno a provocat inundatii in Patagonia

Prabusirea naturala a unei parti a emblematicului ghetar Perito Moreno de pe Lacul Argentino din Patagonia (Argentina) a provocat inundatii in localit

Alerta de pesta pneumonica
Sarkozy: Includerea Greciei in Zona euro a fost o greseala

Prabusirea naturala a unei parti a emblematicului ghetar Perito Moreno de pe Lacul Argentino din Patagonia (Argentina) a provocat inundatii in localitatea El Calafate si evacuarea mai multor localnici din motive de securitate, au informat surse argentiniene citate de EFE.

Apele lacului situat in parcul national Los Glaciares, din provincia Santa Cruz, au ajuns luni la cota maxima de 1,40 metri dupa prabusirea unei parti a ghetarului in noaptea de duminica spre luni, conform agerpres.

Autoritatile municipale au estimat ca situatia se va normaliza in doua sau trei zile.

Citeste si : Trump despre Pompeo : ‘Avem acelasi mod de a gandi’

Deocamdata au fost evacuate din casele lor aproximativ 20 de persoane „din precautie”, potrivit coordonatorului municipalitatii din El Calafate, Martín Freile, care a precizat ca a fost infiintat „un comitet de criza” si ca a fost pus in aplicare protocolul obisnuit in aceste cazuri.

Considerata una din atractiile cele mai spectaculoase din lume, ruptura calotei de gheata s-a produs duminica in jurul orei locale 22:48 (1:48 GMT luni).

Acest proces care a inceput sambata si care nu a mai avut loc din martie 2016, atrage sute de turisti insa de data aceasta ruptura s-a produs fara public datorita dispozitivului de securitate desfasurat in cursul noptii.

Numele ghetarului vine de la exploratorul Francisco Moreno, care a studiat acest ghetar la mijlocul sec al XIX-lea.

Perito Moreno are o suprafata de 250 de kilometri patrati si o inaltime medie a ghetii de 74 de metri deasupra suprafetei lacului Argentino.

Ghetarul continua sa se extinda si sa se ridice, iar expansiunea sa, inca neexplicata de oamenii de stiinta, produce rupturi ale calotei. Ultimele falii de genul acesta s-au format in iulie 2008, iar cercetatorii sustin ca fenomenul se produce o data la 4 sau 5 ani.