Aproximativ 50 de persoane au fost ranite in confruntari violente la Berna

Aproximativ 50 de persoane au fost ranite in confruntari violente la Berna

Aproximativ 50 de persoane, intre care 20 de politisti, au fost ranite in noaptea de sambata spre duminica la Berna, in cadrul manifestatei "Tanz dich frei" (Elibereaza-te prin dans), o sarbatoare techno care a degenerat, potrivit politiei locale, citate de AFP.

Un deputat britanic, prins beat la volan dupa ce si-a facut alegatorii „betivi”
Bagdad: Cel putin 22 de persoane au murit in trei atentate comise in cartiere siite

Aceasta manifestatie, care se afla la a treia editie, a reunit aproximativ 10.000 de persoane care au raspuns unui apel al unei organizatii anonime pe Facebook de a cere mai mult spatiu si libertate pentru viata nocturna.

Potrivit politiei, fortele de ordine s-au confruntat cu "un potential de violenta masiv".

In cursul acestei nopti agitate, au fost retinute 61 de persoane, dintre care 54 de barbati si sapte femei. Noua dintre persoanele retinute sunt minore.

Pagubele au fost estimate la cateva sute de mii de franci elvetieni. Aproximativ 70 de vitrine au fost sparte si cateva magazine au fost jefuite.

Fortele de ordine s-au confruntat cu scene de gherila pana in zori. Manifestatia a demarat cu cateva sute de persoane, sambata seara, si a ajuns la 10.000 de persoane in cateva ore, potrivit estimarilor politiei.

In deschiderea marsului se aflau aproximativ 100 de reprezentanti ai "Blocului negru", manifestanti anarhisti imbracati in negru si cu cagule. Ei au fost urmati de marea masa a pariticipantulor, care danasu in ritmul muzicii difuzate de carele mobile.

Petrecerea a degenerat cu putin timp inainte de miezul noptii, in apropierea Palatului federal, unde se afla sediul Guvernului si cel al Parlamentului. Potrivit politiei, manifestantii au atacat politistii prezenti cu pocnitori, pietre, lasere si garduri metalice, iar fortele de ordine au raspuns cu gaze lacrimogene, tunuri de apa si gloante de cauciuc.

Potrivit politiei, pompierii si fortele de securitate au fost, de asemenea, atacati. In cursul unei conferinte de presa duminica, responsabilul pentru siguranta orasului, Reto Nause, citat de agentia ATS, a vorbit despre "infractori militanti" si a cerut ca cei care au provocat tulburari sa fie sanctionati dur.

Potrivit lui Nause, Ministerul Public ar trebui sa ceara socoteala si Facebook, care a servit drept platforma pentru aceasta manifestatie tolerata dar nu si autorizata. Pe pagina lor de Facebook, organizatorii si-au exprimat regretul fata de violente, dar a acuzat politia ca a generat furia manifestantilor prin interventiile sale si grija de a proteja Palatul federal. In 2012, "Tanz dich frei" a atras peste 10.000 de persoane.