Albania ar putea primi 3.000 de mujahedini iranieni, dupa ce Romania si alte state i-au refuzat

In timp ce Europa se confrunta cu o criza a refugiatilor, Albania ar putea deveni patria a 3.000 de mujahedini irakieni, informeaza Deutsche Welle.

Avioanele americane F-15 continua sa se antreneze impreuna cu MiG-urile romanesti la Campia Turzii
Angela Merkel, despre solutia la conflictul din Ucraina: „Vreau sa gasesc o solutie care sa nu ofenseze Rusia”

Acestia fac parte din ”Mujahedinii Poporului Iranian”, o grupare considerata terorista pana in 2012, cand Statele Unite au decis sa o scoata de pe aceasta lista neagra.
”Mujahedinii Poporului Iranian” este o organizatie care in anii ’70 l-a sustinut pe ayatollahul Khomeini, dandu-l jos pe sahul Pahlavi de la putere. Dupa aceea, gruparea a intrat in conflict cu noii lideri ai tarii. „In acei ani, organizatia savarsea atentate si asasinate politice”, a explicat un expert pentru DW.

Ulterior, gruparea a intrat in ilegalitate si multi dintre membrii sai au ales sa se refugieze in Irakul anilor ’80 al lui Saddam Hussein.

Mujahedinii i-au ajutat apoi pe americani in cadrul operatiunilor contrateroriste din Irak si alte zone ale Orientului Apropiat si chiar au jucat un rol important in demascarea programului nuclear iranian.

Dupa terminarea razboiului din Irak, americanii i-au dezarmat pe mujahedini pentru ca acestia intrasera in conflict cu noile autoritati siite irakiene.

In acest context, americanii au cerut ajutor mai multor state, inclusiv Romania, pentru a-i primi pe acestia, dar au fost refuzati pentru ca guvernele se temeau sa-si strice relatiile cu Iranul.

Totusi, in 2013, Albania a fost de acord sa-i primeasca pe mujahedini. 829 dintre acestia au fost deja instalati in aceasta tara, iar numarul lor ar putea ajunge la 3.000. Aici, ei sunt recunoscuti ca refugiati politic.