Ajutor de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, aprobat de Parlamentul European

Ajutor de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, aprobat de Parlamentul European

Parlamentul European a aprobat astazi cu o larga majoritate acordarea unui ajutor de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, insa toti europarlamentarii care au luat cuvantul au exprimat temeri in legatura cu preconizata modificare a sistemului electoral din Republica Moldova.

Libia a inchis spatiul aerian
Operatiunile de salvare a victimelor exploziei din Siberia au fost oprite

Pentru a primi bani europeni, autoritatile de la Chisinau vor trebui sa respecte mai multe conditii.

Eurodeputatul social democrat Sorin Moisa, raportor in legislativul european pentru acest dosar, al ajutorului pentru Republica Moldova.

”Conditiile atasate sunt legate de reforma in economie si in sistemul bancar. Stiti ca a fost acel caz faimos, al fraudei de 1 milion de euro. Una dintre conditii este aplicarea sistemului /…/ de guvernanta in sistemul financiar bancar. Vor fi conditii legate de reforma administratiei publice, de modul cum se fac achizitiile publice, de modul cum se administreaza, se guverneaza sectorul energetic, achizitiile de energie, investitiile in domeniul energiei. Sunt foarte multe lucruri care pot sa duca la un proces de modernizare profunda pe termen lung a economiei, a societatii in Republica Moldova, cu implicatii, evident, si in sfera politica, in sensul ca, daca ai intotdeauna transparenta in distribuirea resurselor de catre stat, de pilda, evident ca asta duce si la un tip de regula in viata politica.