Acord ruso-vietnamez pentru constructia unei centrale nucleare

Acord ruso-vietnamez pentru constructia unei centrale nucleare

 Vietnamul si Rusia au semnat, duminica, la Hanoi, un acord pentru constructia primei centrale nucleare din Vietnam, insa Japonia se arata, la randul ei, interesata de construirea a doua reactoare pe teritoriul vietnamez, transmite France Presse.

Mai multi romani au fost evacuati din Kirgizstan
Romanca decedata la Roma va fi supusa, luni, unei autopsii

Semnarea documentului s-a facut in prezenta presedintelui Dmitri Medvedev, Rusia dorind sa intareasca legaturile cu vechiul sau aliat comunist, scrie Agerpres. Totodata, primul ministru japonez Naoto Kan, prezent si el la Hanoi, acolo unde se desfasoara summitul Asiei de Est, a anuntat, duminica, impreuna cu omologul sau vietnamez, ca cele doua tari au convenit sa construiasca doua reactoare nucleare. In privinta acordului ruso-vietnamez, Serghei Kirienko, seful agentiei ruse pentru energie atomica Rosatom, aflat la randu-i la Hanoi, nu a dorit sa evalueze valoarea proaspatului contract, insa un reprezentant al Rosatom a declarat, saptamana trecuta, ca centrala compusa din doua reactoare ar costa mai bine de patru miliarde euro. Dezvoltarea unui program nuclear civil in Vietnam este urmarea cresterii economice inregistrate si a unei cereri suplimentare de energie. In 2009, cresterea economica a Vietnamului a fost de 5,3 la suta, ceea ce presupune o nevoie crescuta de energie de 10 la suta pe an.

Oficialii vietnamezi doresc sa construiasca doua centrale cu cate doua reactoare de 1.000 megawatts fiecare si spera ca pana in 2020 sa puna in functiune cel putin un reactor. Pe termen ceva mai lung (2030), vietnamezii doresc sa aiba pe teritoriul lor opt centrale nucleare. La randul lor, rusii cauta sa-si dezvolte piata energiei nucleare. In luna martie, primul ministru rus Vladimir Putin a cerut guvernului sa majoreze participarea ruseasca in acest sector pe piata internationala cu pana la 25 la suta, fata de 16 la suta in prezent. La mijlocul lunii octombrie, cu ocazia vizitei presedintelui venezuelean Hugo Chavez la Moscova, Rusia si Venezuela au semnat un acord pentru construirea primei centrale nucleare in aceasta tara din America Latina, aminteste AFP.