Varstnicii se simt mai tineri

Varstnicii se simt mai tineri

Adultii mai in varsta au tendinta de a se simti, in medie, cu 13 ani mai tineri, acesta este rezultatul unui studiu efectuat de oamenii de stiinta germani. La experiment au participat 516 persoane, barbati si femei, cu varsta de 70 de ani si peste. Cercetatorii au analizat raspunsurile date de participanti si au monitorizat felul in care perceptia acestora asupra imbatranirii si gradul de satisfactie odata cu inaintarea in varsta s-au schimbat in decursul a sase ani. „In perioada studiata, subiectii au declarat ca se simt mai tineri si au raportat niveluri destul de mari de satisfactie in ceea ce priveste procesul de imbatranire”, au explicat autorii studiului. „Examinand schimbarile individuale

Nokia Lumia 920 ar putea ajunge produs exclusiv Everything Everywhere
App Store a atins neoficial cifra de un milion de aplicatii

de-a lungul timpului, ne-am fi asteptat ca diferenta dintre varsta reala si cea pe care o simt subiectii sa creasca. Am constatat insa ca aceasta diferenta a fost mentinuta la 13 ani, in medie”, au mai spus cercetatorii.
In timpul desfasurarii aceluiasi experiment, subiectilor li s-a cerut sa spuna cat de batrani se simt atunci cand se privesc in oglinda.
Raspunsul la aceasta intrebare era dat prin selectarea unei varste cuprinse intre 0 si 120 de ani. La inceputul studiului, in general, participantii au declarat ca se vad aratand cu zece ani mai tineri, insa pana la final diferenta a scazut, iar subiectii au simtit ca arata doar cu sapte ani mai tineri decat varsta cronologica. S-a constatat insa ca femeile au o perceptie mai apropiata de adevar, in sensul ca se vad doar cu patru ani mai tinere decat sunt in realitate.
Initial, s-a mai constatat ca barbatii erau mai multumiti decat femeile de felul in care imbatranesc, insa, la sfarsitul perioadei, gradul, de multumire era mai mic decat cel al femeilor. S-a ajuns la concluzia ca starea de sanatate este un factor determinant pentru nivelul de satisfactie. Potrivit cercetatorilor, examinarea schimbarilor prin care se trece odata cu procesul de imbatranire poate furniza indicii importante despre energia si vitalitatea persoanelor in varsta.