Un roman este unul dintre cei mai tineri developeri Microsoft

Un roman este unul dintre cei mai tineri developeri Microsoft

Primele detalii despre AMD Radeon seria 8000
Apare XPhone, smartphone-ul care se va bate cu iPhone5
noul sistem de operare Windows 8. Printre ei, un liceean din Suceava, care a creat Social Brainz, o aplicatie educationala ce poate fi descarcata de pe Windows Store scrie economica.net 

Iulian Atanasoae lucreaza pe calculator de cand se stie. Avea doar doi ani cand a pus mana pe o tastatura pentru prima oara. Prin clasa a II-a deja citea carti de programare, iar in clasa a VI-a avea deja la activ prima sa aplicatie „serioasa”. Crede despre sine ca este o „persoana comunicativa, deschisa tot timpul catre nou, dispus sa lucreze in echipa, ambitios si dornic sa reuseasca in tot ceea ce isi propune” si il venereaza pe Bill Gates.

Si totul a inceput cu un Pentium I

„Relatia mea cu calculatorul dateaza de la varsta de 2 ani, cand tata a cumparat un Pentium I, pe care era instalat sistemul de operare Windows 95. De la mici joculete care existau pe vremea aceea (1998-1999), cum ar fi DOOM sau GTA, la primii pasi in Word sau PowerPoint, am stiut ca nu voi mai lasa acest instrument din mana prea curand”, povesteste Atanasoae.
Treptat, interesul a inceput sa creasca, iar arta programarii i-a fost mai facila pentru ca a invatat sa citeasca. „Prima carte de programare software am primit-o cand eram prin clasa a II-a, Visual Basic 6.0 – Ghidul Programatorului, de la editura Microsoft Press, si am inceput sa fac programe simple, mai mult din joaca, de genul: cum se genereaza o fereastra, cum se adauga butoane, cum se lucreaza cu imagini, iar cu timpul am inceput sa fac lucruri mai complexe, cum ar fi baze de date”, isi descrie tanarul pasii de invatacel.

Prima aplicatie

Pana acum, Iulian Atanasoae a finalizat 5 programe si are mai multe in curs de implementare. Prima aplicatie mai serioasa a realizat-o pe cand era in clasa a VI-a, un web-browser, dar cea care i-a adus notorietatea este Social Brainz, o aplicatie educationala destinata elevilor si profesorilor care pot partaja continut in mod rapid si care a fost adaugata de catre Microsoft pe lista aplicatiilor ce pot fi descarcate din magazinul lor (Microsoft Store).

„Ideea aplicatiei Social Brainz o aveam de mai mult timp planuita. Intotdeauna mi-am dorit metode mai interactive de predare a lectiilor, nu doar „batrana tabla si creta”, iar in ziua de astazi, cand avem atatea tehnologii la dispozitie, este pacat sa nu le folosim in formarea urmatoarei generatii. Aplicatia a fost conceputa initial doar sub forma unei platforme web, dar odata cu dezvoltarea noului sistem de operare Windows 8, am descoperit un potential foarte mare in Windows Store si in posibilitatea de a-mi promova propria creatie, asa ca am decis sa abordez si aceasta platforma. La aceasta aplicatie am lucrat in vara anului 2012”, explica Iulian Atanasoae. Acesta spune ca le-a aratat si colegilor creatia sa, dar ca acest proiect este abia la inceput. „Consider ca trebuie sa mai treaca o perioada de timp pana sa fie folosita la scara larga. Intre timp se mai poate imbunatati; Mark Zuckerberg insusi spunea ca „Facebook-ul nu va fi gata niciodata”; acest principiu se aplica la toate aplicatiile”, crede tanarul.
Pe urmele lui Bill Gates

„De mic copil, modelul meu a fost Bill Gates. Faptul ca a crezut intr-o idee si ca a reusit sa revolutioneze lumea tehnologiei incheind o afacere cu IBM si dezvoltand compania Microsoft il face pentru mine un model demn de urmat”, spune tanarul, care viseaza la o cariera „intr-o importanta companie din domeniul IT”, si mai apoi sa fie un antreprenor de succes.

„In principiu as vrea sa creez cat mai multe aplicatii pentru a avea un back-end solid din punct de vedere tehnologic, care sa imi permita sa imi dezvolt o afacere proprie in acest domeniu”, explica acesta. Studiile ar prefera sa si le faca in SUA, dar se multumeste si cu Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti, daca plecarea nu ii reuseste. „Motivul pentru care as pleca din tara ar fi oportunitatile oferite acolo, dar mi-as dori sa pot realiza un proiect important si aici, in Romania”, mai spune tanarul.

Cititi continuarea pe ECONOMICA.NET