Un pensionar este victima tehnologiei. Este terorizat de o aplicatie iPhone

Un pensionar este victima tehnologiei. Este terorizat de o aplicatie iPhone

Youtube nu mai functioneaza pe dispozitivele BlackBery 7 si 7.1
Adaugati controale rapide pentru multe functii, vremea si starea bateriei, in bara de notificari Android
tremure de nervi. Dobson este o victima a tehnologiei, care de doi ani de zile nu-si mai gaseste pacea. Cei care opresc in fata casei sale ii bat in usa, il acuza ca e un hot si il ameninta cu politia.

Politistii insisi ii mai viziteaza casa, in cautarea unei urgente care nu exista, cel putin la aceasta adresa. Motivul este o defectiune tehnica inca nereparata a unei companii de telefonie mobila. Posesorii de iPhone sau alte telefoane de ultima generatie au la dispozitie o aplicatie prin care pot verifica locul in care telefonul lor se afla, in cazul in care a fost pierdut sau furat.

Desi eficace, aplicatia da eroare in Las Vegas, trimitand posesorii de telefoane pierdute la adresa lui Wayne Dobson. Mai mult, aceeasi eroare, care afecteaza si sistemul GPS al politiei, trimite agentii la casa pensionarului, chiar daca urgenta are loc in alta parte.

In ultimii doi ani, pensionarul spune ca s-a saturat de cati oameni i-au batut in usa si vizitele politistilor, situatie care l-a adus in situatia de a avea atacuri de panica.

„Deja e un efect pavlovian. Cum aud ca opreste o masina pe alee, incep sa tremur. Stiu ca vor veni sa-mi bata in usa. Problema e ca nimeni nu ma crede”, spune Dobson.

Problemele pensionarului au inceput in 2011, cand, intr-un weekend, cineva i-a batut in usa. Era un cuplu de tineri care isi voiau telefonul inapoi.

„Nu intelegeam nimic. Stateam si ma uitam la ei si nu-mi dadeam seama ce vor. Puteau foarte bine sa zica – dati-mi calul inapoi”.

Atat cuplul, cat si Dobson au chemat atunci politia.

„Le-am zis ofiterilor – nu-i cunosc pe oamenii astia, nu stiu ce fac si nu umblu pe unde umbla ei. Eu am 59 de ani. Nu ma intereseaza dracoveniile tehnologice pe care le au ei”, le-a spus pensionarul politistilor.

Cuplul a plecat si nu a mai revenit. In schimb, alti posesori de telefoane pierdute au inceput sa vina.

Intr-o zi, Dobson s-a trezit cu o femeie in curte, care, cand a fost surprinsa, a fugit panicata si a sarit gardul. Apoi femeia s-a intors si i-a batut la usa.

„Nu-mi pasa de telefon”, mi-a zis. „Tot ce vreau e sa-mi recuperez pozele cu nepotii. Sunt singurele pe care le am”.

In acelasi timp, Dobson a tot sunat la compania de telefonie Sprint, in incercarea de a rezolva problema, insa operatorii doar ramaneau uimiti, nu-i rezolvau si problema.

Unul dintre operatori i-a zis ca GPS-ul telefoanelor nu dau adresa exacta, ci un punct de plecare in inceperea cautarii, care, in aceasta zona, este casa lui. Iar vizitatorii au continuat sa vina la pensionarul Dobson. Nu doar cei care isi pierdusera telefoanele, ci si politia.

Datorita telfoanelor mobile, politistii pot detecta locul din care a fost facut un apel de urgenta, chiar daca apelantul nu a furnizat adresa. Din nefericire pentru Dobson, astfel de apeluri sunt detectate ca venind tot din casa lui.

„Intr-o dimineata, era ora 04:00, aud un zgomot in curte si vad pe cineva pe langa geamul de la bucatarie cu o lanterna. Deschid geamul si persoana imi baga lanterna in fata. Am strigat la el sa plece din curtea mea sau chem politia. Noi suntem politia, deschide, mi-a raspuns”, a povestit Dobson.

Apoi, pensionarul a fost pus sa iasa din casa, a fost perchezitionat si luat la intrebari. Aparent politistii primisera un telefon de la o femeie care tocmai primea bataie de la sot, iar sistemul GPS ii adusese la casa lui Dobson. Dupa ce s-au lamurit ca nu pensionarul isi batea nevasta, politistii si-au cerut scuze si au plecat.

Ulterior, politia l-a asigurat ca agentii vor primi instructiuni sa fie circumspecti, ori de cate ori un apel telefonic ii aduce la casa lui, insa, din motive de securitate, vor trebui oricum sa vina si sa verifice. Problema cu cei care si-au pierdut telefonul nu a disparut, insa.

La cateva zile, Dobson s-a trezit cu patru tineri, veniti la 2:30 dimineata, care ii bateau in usa.

„Unul avea o tableta si imi arata pe ea ca telefonul lui pierdut e la mine in casa. Tot arata la tableta si zicea ca are dovada, deci sa scot telefonul”, a povestit pensionarul, adaugand ca se teme ca, pana la urma, un pierzator nervos de telefon va deveni violent.

Dupa ce cazul lui Dobson a aparut in presa, compania de telefonie ai carei utilizatori vin periodic la pensionar acasa s-a angajat sa rezolve problema.

Tehnicienii spun, insa, ca o asa eroare este foarte stranie, cu o sansa la cateva milioane de a se produce.

„Ce mai noroc”, spune Dobson. „Nu puteam sa castig la loto si sa fiu multimilionar. Trebuia sa ma aleg cu problema asta”.

Intre timp, Dobson si-a pus mai multe afise pe usa pe care scrie: „Telefonul dumneavoastra nu este la mine. Incercati la politie”.