Samsung S27B970 – 2560×1440, pe 27 inch – FOTO

Samsung S27B970 – 2560×1440, pe 27 inch – FOTO

Google TV si Euronews au semnat un parteneriat
Actualizarile de 15 € la Windows 8 pot fi facute incepand de astazi
mult superioara (2560×1440 pixeli), redata cu ajutorul unui panou Samsung PLS de ultima generatie, iluminat cu tehnologie LED.

Din punct de vedere al aspectului, SyncMaster S27B970 pare inspirat din seria de monitoare Apple Thunderbolt Display, prezentandu-se intr-o carcasa cu design minimalist, realizata dintr-o combinatie de aluminiu si plastic cu finisaje ce imita metalul. Ecranul este instalat intr-o rama cu muchii rotunjite si protejat de un panou transparent cu finisaj glossy, ce confera un aspect care aminteste de gama tabletelor Samsung Galaxy Tab.

Samsung S27B970 - Hub-ul USB

Piciorul de sustinere este realizat dintr-o combinatie de aluminiu, respectiv plastic negru si argintiu, cu finisaj ce imita aluminiul slefuit. Baza de forma circulara adaposteste componentele electronice ale monitorului, pozitionand conectorii HDMI, DVI-D si DisplayPort pe partea din spate. In lateral-dreapta mai gasim si un Hub USB cu doua porturi. Tot la baza piciorului de sustinere, intr-un loc usor accesibil, gasim si cele cinci butoane touch pentru accesarea sistemului de meniuri, iluminate la atingere. Samsung a optat pentru un adaptor de alimentare extern, suficient de compact pentru a fi ascuns cu usurinta in spatele mesei de birou.

Corpul monitorului masoara doar 2 cm grosime si incadreaza ecranul cu o rama de aproape 2.3 cm latime (mai mult in partea de jos, unde se afla cele doua difuzoare stereo). Ecranul poate fi ajustat pe inaltime si inclinatie, dar nu permite rotirea in mod portret.

Samsung S27B970 - conectivitate

Dupa cum spuneam si mai devreme, finisajul ecranului este de tip glossy, ales probabil pentru cresterea claritatii imaginii si nuante de negru mai convingatoare. Lasand la o parte posibilele beneficii de ordin estetic, ecranul lucios este dificil de utilizat in incaperi bine iluminate, unde tinde sa se transforme intr-o veritabila oglinda, reflectand in permanenta obiectele din jur si silueta celui aflat in fata tastaturii.

Performante si impresii

Sistemul de meniuri este simplu de utilizat si intuitiv. Avem optiuni pentru contrast dinamic, stralucire, contrast si claritate, alaturi de reglaje individuale pentru ajustarea canalelor de culoare.

Pasionatii de jocuri PC au posibilitatea sa ajusteze in trei incremente functia de supra-compensare a timpului de raspuns, responsabila de reducerea efectului de blur in scenele cu miscari rapide. Putem ajusta intre trei valori: Normal, Fast si Fastest, alegand intre o reproducere cat mai fidela a imaginii, dar cu posibile pierderi ale detaliilor in scene cu miscari rapide, sau performante optime in scenele dinamice, dar cu riscul aparitiei artefactelor vizuale nedorite. In practica, setare Normal pare sa ofere cele mai bune rezultate, atat in jocuri cat si la vizionarea de filme.

O alta aditie utila pentru cei care vor sa ataseze o consola de jocuri sau reciver digital de cablu, este setarea HDMI Black Level, din care putem ajusta nivelul de negru redat in filme astfel incat sa evitam aspectul de imagine laptoasa, specific monitoarelor neoptimizate pentru multimedia. Pentru ajustarea calitatii imaginii avem reglaje pentru cele trei canalele RGB de culoare, alaturi de setari pentru gamut si temperatura de culoare.

Samsung S27B970

Cum era de asteptat, filmele arata excelent pe ecranul cu rezolutie WQHD si diagonala 27 inch. Adevaratul potential al acestui monitor iese la iveala abia cand trecem la activitati mai serioase, omorand inamicii in Battelfield 3, sau alergand cu masina pe macadamul din DiRT 3. Ajutat de un PC cu o configuratie decenta, Samsung SyncMaster S27B970 pur si simplu straluceste in jocuri, indemnandu-ma sa ma intreb cum de m-am putut multumii pana acum doar cu un monitor Full HD. Daca detaliile redate in jocuri nu contenesc sa uimeasca privirea, nu acelasi lucru poate fi spus despre filmele Full HD, care arata aproximativ la fel ca pe un monitor Full HD cu performante similare.

La navigare pe internet, spatiul in plus castigat pe ecran se dovedeste de multe ori a fi un lux in exces, obligand la restrangerea web browser-ului intr-o fereastra mai mica, suficient de mare cat sa acomodeze formatul paginii fara a lasa prea multe spatii goale. Cei care lucreaza mult cu documente text vor aprecia cu siguranta abilitatea acestui monitor de a reda in paralel doua pagini A4 complete, lasand inca suficient loc pentru o fereastra Yahoo Messenger in stanga sau dreapta ecranului.

Luminozitatea imaginii este ridicata, dar nu atat de mult incat sa oboseasca excesiv ochii. Contrastul perceput in filme este excelent, iar detaliile subtile din imagini sunt redate exemplar. Unghiurile de vizibilitate nu sunt chiar de 178°, cat mentioneaza specificatiile date de producator, dar lasa suficienta libertate de miscare fara sa resimtim o degradare vizibila a calitatii imaginii. Chiar si fara ajustarea optiunii Response Time din meniul monitorului, timpul de raspuns este foarte bun, imaginile in miscare pastrand detaliile bine conturate, fara prea mult efect de ghosting sau artefacte vizuale nedorite.

Cu toate aceste calitati, cei care se ocupa cu editare video si imagine ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a alege acest monitor. Nu intelegeti gresit, Samsung SyncMaster S27B970 este suficient de performant chiar si pentru folosirea in medii semi-profesionale, dar finisajul glossy ales pentru ecran va da mult de furca celor care lucreaza in incaperi bine iluminate.

Samsung S27B970 - vedere spate

Concluzie

Fara indoiala, Samsung SyncMaster S27B970 este un monitor care arata bine si ofera performante in masura sa convinga chiar si utilizatori exigenti. Din pacate modelul are doua mari neajunsuri: finisajul excesiv de lucios al ecranului si pretul cam piperat, de aproximativ 930 euro.

Este adevarat, pentru pretul platit primim in schimb un monitor cu performante de invidiat, excelent pentru jocuri, filme si alte activitati unde rezolutia 2560×1440 pixeli poate fi un atu. As fi dorit ca pentru acesti bani sa primesc in schimb si ceva dotari extra, cum ar fi functia Samsung Smart hub cu acces la continut video, jocuri si alte aplicatii web.

Cu sau fara dotari extra, ramase adesea neutilizate pentru multi dintre noi, Samsung S27B970 este o pereche superba pentru un gaming PC performant, sau o configuratie media center PC gazduita intr-o sufragerie moderna.