Placeri fara ciocolata

Placeri fara ciocolata

Nici nu s-au stins inca efectele crizei finaciare, izbucnite la New York, in septembrie 2008, ca o „criza a ciocolatei” ar putea sa se declanseze oricand, avertizeaza NewScientist.com. Din pricina secetei, pusa pe seama incalzirii globale, dar si a daunatorilor, o treime din fructele arborilor de cacao au fost distruse in ultimii ani.
Or, pana recent, productia a fost foarte stabila – in medie, aceeasi cantitate de cacao a fost produsa, in ultimii 30 de ani, in cele circa 20 de state producatoare.
Peste 70% din aceasta cantitate de cacao este recoltata in Africa, continentul cel mai puternic afectat de seceta, unul dintre dusmanii arborelui de cacao, care nu creste decat intr-un climat

Facebook a blocat aplicatia Wonder de la Yandex
A crescut traficul de pe torrente

tropical, unde sa beneficieze de umiditate din belsug. In America Centrala si de Sud este mai pregnant alt inamic – o ciuperca ce usuca miezul fructului de cacao, asemanator unei mingi de rugby si unde se gasesc semintele ce contin pretioasa aroma.
Dupa ce sunt culese, fermentate si prajite, din seminte se extrag componentele solide (praful de cacao, cu bine-cunoscuta sa culoare maroniu inchis) si cele semilichide (untul de cacao, de culoare alba).
Insa, daca defrisarile si seceta continua in ritmul actual si nici nu se reuseste combaterea ciupercii, in circa trei ani, o „criza a ciocolatei” pare inevitabila, cu efecte dureroase asupra micilor producatori de cacao.
Consumul de ciocolata este considerat unul dintre putinele „rasfaturi” ale omului modern care nu dauneaza planetei, ci asigura subzistenta unor oameni saraci care, in zonele tropicale unde cultiva arbori de cacao, nu ar avea ce altceva sa cultive.
Solutiile pentru evitarea crizei ar fi, in primul rand, sustinerea fermierilor, pentru a putea scoate o productie mai mare la hectar. Din pacate, ori ca provin din Coasta de Fildes, Ghana, Columbia sau Brazilia, majoritatea cultivatorilor de cacao nu dispun de bani pentru a-i investi in ingrasaminte si pesticide care sa lupte impotriva ciupercii.
O alta modalitate de sustinere ar fi identificarea soiurilor de arbori care sa reziste mai bine la daunatori. Din 1.200 de mostre de cacao, un laborator al Departamentului Agriculturii din SUA a descoperit ca arborii de cacao cu cea mai mare rezistenta provin din Amazonia, dar raspandirea soiului respectiv pana in Indonezia si Filipine trebuie sa se faca rapid, daca se doreste evitarea „crizei ciocolatei”.