Peste 20% dintre barbati risca sa dezvolte anumite boli din cauza alcoolului

Peste 20% dintre barbati risca sa dezvolte anumite boli din cauza alcoolului

Peste 20% dintre barbati risca sa dezvolte anumite boli din cauza consumului de alcool, potrivit unui articol ce prezinta concluziile celor mai recente studii asupra alcoolismului, publicat luni, in revista medicala The Lancet.
Pentru femei, acest risc este de doua ori mai scazut, fiind de doar 8-10%, a declarat Marc Schuckit, de la Universitatea California din San Diego, autorul articolului.
Schuckit considera ca medicii ar trebui sa verifice sistematic starea de sanatate a pacientilor, pentru a depista eventualele probleme aparute din cauza consumului de alcool, discutand cu acestia si efectuand anumite teste de sange.

Vertu lanseaza primul smartphone cu Android
Pornografia online te poate face sa-ti pierzi memoria

In general, oamenii incep sa consume alcool in jurul varstei de 15 ani, un prag care nu s-a schimbat prea mult in ultimele decenii. Perioada in care alcoolismul atinge nivelul maxim este, de obicei, cuprinsa intre 18 si 22 de ani. La varsta de 18 ani, peste 60% dintre tineri au experimentat starea de betie.
Consumul exagerat si dependenta de alcool apar, de obicei, la mijlocul celui de-al treilea deceniu de viata, atunci cand majoritatea indivizilor, din contra, incep sa modereze consumul, pe masura cresterii responsabilitatilor lor.
Tulburarile legate de consumul de alcool au aceeasi frecventa in tarile dezvoltate, iar un procent putin mai scazut se inregistreaza in tarile in curs de dezvoltare.
Ele sunt mai putin frecvente in tarile mediteraneene, precum Grecia, Italia, Israelul, si mai numeroase in Europa de nord si de est, precum Rusia si tarile scandinave. Aceste tulburari afecteaza intr-un procent destul de ridicat bugetul cheltuielilor de sanatate, in absolut toate statele.
Tulburarile legate de consumul de alcool sunt asociate episoadelor de depresie, de anxietate severa, insomniilor, sinuciderii si abuzului de droguri. Consumul ridicat de alcool creste riscul de infarct, atac cerebral, cancer si ciroza.
Trei sferturi dintre pacientii suferind de cancer la cap sau la gat prezinta simptome ale unor tulburari provocate de consumul de alcool. Ei sunt, totodata, de doua ori mai expusi riscului de imbolnavire de cancer esofagian, rectal sau mamar, a explicat Schuckit.