Nivelul scazut al oxigenului in sange la alpinisti, solutie pentru tratarea bolnavilor

Nivelul scazut al oxigenului in sange la alpinisti, solutie pentru tratarea bolnavilor

Un nivel foarte scazut de oxigen a fost inregistrat de medicii britanici in sangele alpinistilor in timpul unei expeditii pe Everest, lucru care poate fi utilizat pentru imbunatatirea practicilor serviciilor de terapie intensiva si tratarea pacientilor cu o concentratie mica de oxigen in sange.
Potrivit AFP, aceasta descoperire ar putea ajuta medicina sa revizuiasca practicile folosite actualmente pentru tratarea bolnavilor care sufera de o concentratie scazuta de oxigen in sange.
Studiul a fost publicat miercuri in revista americana New England Journal of Medicine.
"Observatiile facute asupra unor persoane cu o stare buna de

Apple si Samsung se acuza din nou de incalcarea patentelor
Cumparaturile prin SMS au urcat cu 16% in primele sase luni

sanatate, aflate la altitudini inalte, unde concentratia de oxigen este foarte scazuta, ne ofera date pretioase asupra schimbarilor fiziologice ce se produc in organismul uman si posibilitatea de a imbunatati serviciile de terapie intensiva oferite pacientilor internati", a precizat Mike Grocott, profesor in cadrul University College London si coordonator al testelor efectuate in cadrul expeditiei din Himalaya.
Echipa de medici alpinisti, denumita "The Caudwell Xtreme Everest team", a efectuat testele in momentul in care toti membrii echipei se aflau spre varful Everest, la o altitudine de peste 8.000 de metri. Ei au facut ascensiunea purtand masti de oxigen, alimentate prin butelii transportate in spate. Inainte de prelevarea probelor de sange, alpinistii si-au scos mastile timp de 20 de minute, pentru ca plamanii sa li se obisnuiasca cu atmosfera de la 8.000 de metri altitudine, unde oxigenul este extrem de rarefiat.
Analizele efectuate au au demonstrat ca nivelul concentratiei medii a oxigenului in sangele arterial al alpinistilor era de 3,28 kilo-Pascali (kPa), fata de concentratia de 12-14 kPa considerata normala pentru o persoana cu o stare de sanatate buna. Cand un pacient are o concentratie a oxigenului sub limita de 8 kPa, medicii considera ca persoana respectiva se afla in stare grava.
Potrivit autorilor studiului, acumularea fluidelor in plamani, care are loc la altitudini mari, ar putea fi un factor care contribuie la aceste concentratii slabe ale oxigenului din sange.
Grocott considera totusi ca rezultatele studiului trebuie serios analizate "inainte sa poata fi aplicate in sectiile de terapie intensiva" si spera ca vor conduce la imbunatatirea tratamentelor oferite pacientilor suferind de sindromul insuficientei respiratorii, de fibroza cistica, de emfizem pulmonar sau de soc infectios.