Fumatul, vinovat de 70% din totalul deceselor cauzate de cancer la barbati

Fumatul, vinovat de 70% din totalul deceselor cauzate de cancer la barbati

Fumatul este vinovat de 70% din totalul deceselor provocate de cancer in randul barbatilor, acest procent fiind de doua ori mai mare decat previziunile anterioare, sustin cercetatorii americani, informeaza dailymail.co.uk.
Cercetatorii americani au declarat ca barbatii fumatori sunt expusi riscului de deces si din cauza altor tipuri de cancer, nu doar a celui pulmonar.
Invingerea dependentei de nicotina ar putea salva mai multe vieti decat se estimase initial, a explicat Bruce Leistikow, de la University of California din Massachusetts.
Studiul realizat de cercetatori, publicat in editia online a

HTC pregateste o tableta de 10 inch cu Ubuntu?
Samsung Galaxy S3 primeste Premium Suite

publicatiei BMC Cancer, a indicat ca fumatul este vinovat de 70% din totalul deceselor provocate de cancer la barbati, in statul Massachusetts, in 2003. Acest procent uluitor este de doua ori mai mare decat cel estimat intr-un studiu anterior (34%), efectuat in 2001.
"Impactul real al fumului de tutun, inclusiv efectele fumatului pasiv, au fost subestimate in graba cercetatorilor de a analiza factorii potentiali de declansare a cancerului, precum dieta si agentii contaminatori ai mediului. Asa cum a reiesit, vinovat a fost, inca de la inceput, fumatul in sine", a declarat Leistikow.
El a folosit datele culese de National Center for Health Statistics pentru a compara rata deceselor provocate de cancerul pulmonar si rata deceselor provocate de toate celelalte forme de cancer la barbatii din statul american Massachusettes.
Comparatia a relevat faptul ca ambele rate s-au modificat in acelasi timp, in fiecare an, intre 1979 si 2003, inregistrand cel mai puternic raport de cauzalitate in segmentul barbatilor cu varstele cuprinse intre 30 si 74 de ani.
Raportul strans de cauzalitate inregistrat in ultimii 25 de ani intre ratele de deces ale cancerul pulmonar si celorlalte forme de cancer indica o singura cauza pentru ambele categorii – fumul de tutun, au concluzionat cercetatorii americani.