Copiii stresati pot avea, mai tarziu, probleme de sanatate

Copiii stresati pot avea, mai tarziu, probleme de sanatate

Copiii care isi petrec primii ani din viata in orfelinate iar apoi sunt adoptati, chiar de familii iubitoare si crescand inconjurati de afectiune, sunt predispusi la a dezvolta probleme ale sistemului imunitar, potrivit unui studiu al Universitatii din Wisconsin, SUA. Chiar si sanatatea copiilor adoptati inainte de varsta de trei ani si care si-au petrecut mai bine de zece ani cu familiile adoptive a fost afectata, in aceeasi masura ca si cea a tinerilor care au crescut in medii abuzive. "Desi acesti copii au schimbat mediul, psihologic ei inca sunt sensibili la stres. Acest lucru poate afecta procesul de invatare si comportamentul, precum si sanatatea, in contextul in care sistemul imunitar le este slabit", a spus Seth Pollak, profesor in psihologie si

Vodafone Prepaid: Reincarcare direct din aplicatia My Vodafone
„Bowser”: primul browser care permite comunicarea audio-video in timp real – Link Download

pediatrie la Universitatea din Wisconsin (UW).
Cercetatorii care au luat parte la proiect au studiat nivelul de anticorpi necesari pentru a combate un virus relativ simplu analizand 155 de copii, separati in trei grupuri: unii care au crescut cu familii abuzive, unii care au fost adoptati si unii care participa la grupuri de control. In vreme ce doua treimi din americani sunt purtatori ai acestui virus, ce cauzeaza raceli insotite de dureri, majoritatea persoanelor au sistemele imunitare destul de puternice incat sa-i tina piept.
Atat adolescentii abuzati fizic, cat si cei din orfelinate au avut acelasi nivel de anticorpi, scazut si afectat de conditiile de stres la care au fost supusi.
"In ceea ce priveste opinia cercetatorilor, acesti copii ar putea dezvolta boli legate de afectiuni ale sistemului imunitar, precum astm sau alergii", a spus Christopher Coe, profesor in psihologie la UW. Copiii adoptati de familiile americane studiate provin din orfelinate din Romania, Rusia, Estul Europei si China. Ei aveau intre sase luni si sapte ani cand au fost adoptati si locuiesc cu familiie lor de mai bine de trei ani si de mai putin de 13.
"Nu demult spuneam ca totul de legat de minte. Dar acum zeitgeistul a ceea ce invatam in stiinta reprezinta faptul ca exista o reala conexiune intre minte si corp", a spus profesorul Seth Pollak.
Principalul mesaj al cercetatorilor care au efectuat studiul pentru familiile adoptive a fost: "Implicati-va in adoptii cu ochii larg deschisi, constienti de situatie".
Totodata ei i-au indemnat pe parintii adoptivi sa ofere iubire si sprijin acestor copii.