Cel mai vechi ”computer” putea previziona eclipsele cu decenii in avans

Cel mai vechi ”computer” putea previziona eclipsele cu decenii in avans

Cel mai vechi calculator din lume, constand intr-o cutie de cadrane, rotite si schite sculptate in piatra, putea prognoza eclipsele cu decenii inainte de producerea lor, sustin oamenii de stiinta. ''Super computerul'' antic grecilor a fost realizat in urma cu 2100 de ani.
Mecanismul Antikythera, recuperat de pe o epava romana, in urma cu peste un secol, a fost utilizat si pentru inregistrarea primelor Jocuri Olimpice.
''Super computerul antic'' a fost creat in jurul anului 100 i.Hr. Potrivit studiilor realizate pana acum, grecii utilizau acest mecanism pentru a cartografia miscarea planetelor si trecerea zilelor si anilor. 

Facebook schimba din nou Timeline-ul – FOTO
AOC lanseaza monitorul IPS de 23 de inci – FOTO

Scanarile cu raze X au aratat ca mecanismul grecilor putea previziona eclipsele, fiind utilizat si pentru inregistrarea evenimentelor importante din calendarul grecesc. De asemenea, putea urmari miscarile planetelor Mercur, Venus, Marte, Jupiter si Saturn, singurele planete cunoscute la acea data, dar si pozita soarelui, locatia si fazele lunii.
In mod remarcabil, scanarile au relevat ca dispozitivul utilizeaza un sistem diferential, despre care se credea pana acum ca a fost inventat in secolul XVI. Nivelul de miniaturizare si complexitate al componentelor este comparabil cu cel al ceasurilor din secolul XVIII. 
”Este mai complex decat orice alt mecanim cunoscut in urmatorii 1000 de ani”, sustine astronomul Mike Edmunds de la Universitatea Cardiff.