Barbatii isi controleaza mai usor pofta de mancare

Barbatii isi controleaza mai usor pofta de mancare

Barbatii isi controleaza pofta de mancare mai usor decat femeile, fapt care explica diferentele de rata a obezitatii inregistrate intre cele doua sexe, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite.
Cercetatorii au realizat acest studiu pe un esantion de 23 de persoane, 10 barbati si 13 femei, care nu sufereau de obezitate si aveau o stare de sanatate buna. Testul, impartit in doua etape, a durat 17 ore. Mai intai participantilor li s-a cerut sa se concentreze asupra alimentelor lor preferate, sarate si dulci, iar apoi, autorii studiului le-au predat anumite tehnici, grupate sub denumirea de "inhibitie colectiva", care au avut ca scop suprimarea sau, cel putin, controlarea senzatiei de foame sau a

200 de ani pentru omenire – doar 8 ani pentru Facebook
De ce este piata consolelor de jocuri amenintata

dorintei de a manca. Cand voluntarii s-au concentrat asupra alimentelor preferate, senzatia lor de foame si dorinta de a manca s-a accentuat atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor, potrivit datelor furnizate de tomografii, realizate cu un scanner pe baza de emisie pozitronica.
In schimb, in partea a doua a experimentului, tehnicile de controlare a dorintei de a manca au permis diminuarea destul de importanta a acestei senzatii doar in cazul barbatilor. Tomografiile au aratat faptul ca barbatii, folosind tehnicile de suprimare a dorintei de a manca, prezentau o mai mica activitate de stimulare a regiunilor cerebrale unde se afla centrii responsabili cu reglarea emotiilor si motivarea. Aceste zone cerebrale au un rol important in nevoia constienta de a manca.
In 2006, 35,3% dintre femeile din Statele Unite sufereau de obezitate, fata de 33,3% dintre barbati, potrivit statisticilor oficiale ale Centrului de control si prevenire a bolilor.
Gene-Jack Wang, de la Brookhaven National Laboratory din Upton (New York) este principalul autor al acestui studiu, publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Acest studiu a fost finantat in special de National Institutes of Health (NIH) si de General Clinical Research Center, din cadrul universitatii Stony Brook, din New York.