Ardeii iuti ustura pentru a se apara

Ardeii iuti ustura pentru a se apara

La fel ca un mistret incoltit de vanatori, un ardei este cu atat mai iute, cu cat creste intr-un mediu in care risca mai mult sa fie atacat de ciuperci. Acesta este secretul usturimii, dispretuita de unii, dar indragita de cei carora le plac mancarurile iuti, secret dezvaluit de cercetatori de la Universitatea din Washington (Seattle). Practic, ardeii „nu se supara” cand sunt mancati de pasari si de animale, pentru ca acestea ii ajuta sa isi disperseze semintele pe suprafete cat mai mari.
Insa, atunci cand cauta sa ajunga la seminte, o pasare sau o insecta produce adesea gauri prin care ardeiul poate fi invadat de daunatori invizibili, mai ales de o specie ucigasa de ciuperci. Prin urmare, cu cat ustura mai tare, cu atat inseamna ca ardeii

Intel prezinta platforma Lexington
Raspunsul unui programator Facebook la intrebarea „Cine mi-a vizualizat profilul?”

respectivi au proprietati antimicrobiene mai puternice. De fapt, dupa ce au studiat mai multe specii de ardei din Bolivia, cercetatorii din Seattle au ajuns la concluzia ca, cel mai probabil, oamenii au inceput sa consume ardei iuti pentru ca au observat proprietatile lor in a lupta cu microbii, indeosebi cei care provoaca toxiinfectii alimentare.