Actionarii HP apeleaza la justitie, dupa pierderi masive din cauza unei preluari neinspirate

Actionarii HP apeleaza la justitie, dupa pierderi masive din cauza unei preluari neinspirate

Samsung Galaxy S4 ar putea avea un ecran „indestructibil”
Cea mai MARE imagine PANORAMICA din LUME
al HP, Meg Whitman, si Leo Apotheker, fost CEO al producatorului de PC-uri si imprimante.

HP a anuntat saptamana trecuta deprecierea activelor cu 8,8 miliarde de dolari in legatura cu fuziunea cu Autonomy, din care suma de 5 miliarde de dolari a fost atribuita unor falsuri in contabilitate la companai britanica, dezvaluite recent de un director.

Hewlett-Packard a preluat Autonomy in octombrie 2011, intr-o tranzactie de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Grupul american a precizat ca a facut apel la autoritatile din SUA si Marea Britanie pentru verificarea neregulilor si ca va apela la justitie.

„Simplificand, HP a platit mult mai mult decat trebuia pe Autonomy. In timpul si dupa efectuarea tranzactiei, partile acuzate au dezinformat in mod repetat publicul prin afirmatii incorecte in privinta procesului de due diligence referitor la valoarea Autonomy, la beneficiile si activele presupuse de fuziune”, potrivit plangerii depuse la dosar.

Deloitte si KPMG, care au oferit servicii de audit si contabilitate in timpul achizitiei, dar si Barclays si grupul Perella Winberg, responsabili de consultanta financiara, au ignorat in mod constient numeroase stegulete rosii care indicau posibile nereguli in situatia financiara a Autonomy, reclama actionarii HP.

In consecinta, valoarea companiei britanice a fost supraestimata.

Mai mult, dezinformarile au determinat cresterea artificiala a pretului actiunilor HP, ceea ce a condus la risipa de bani din partea companiei, care a efectuat rascumparari masive de actiuni la preturi exagerate, potrivit reclamantilor.

Contactat de Bloomberg, purtatorul de cuvant al HP a refuzat sa comenteze informatiile.